Lokes straff

Æsene var rasende på Loke. Men Loke gjemte seg på et fjell hvor han hadde et hus med fire dører.

Om dagen pleide han å skape seg om et en laks og skjule seg i Franangerfossen.

Så begynte han å tenke over hva slags redskap æsene kunne finne på å bruke for å fange ham mens han var i fossen. Og der han satt ved ilden i huset sitt, tok han noe lintråd han hadde og begynte å knyte masker. Plutselig så han at æsene nærmet seg. Loke hev garnet på ilden, kom seg ut av huset og sprang i fossen.

Fra Lidskjalv hadde Odin sett hvor Loke Lauvøyson gjemte seg. Da æsene kom frem, gikk den klokeste av dem, Kvase, først inn i Lokes hus. Og da han så restene av garnet, forsto han at dette var et redskap man kunne fange fisk med. Derfor laget æsene et garn, slik Loke hadde gjort.

Da garnet var ferdig, dro æsene til elven og kastet det i fossen. Tor holdt i den ene enden av garnet, mens resten av æsene holdt i den andre, og så dro de garnet.

Loke gjemte seg mellom to stener på bunnen, men da æsene dro garnet over ham, kjente de at de kom borti noe levende.

Neste gang bandt æsene søkker i garnet, så Loke ikke skulle komme seg under en gang til. Loke svømte foran garnet, og da han så at det ikke var langt igjen til havet, sprang han over garnet og kom seg opp i Franangerfossen igjen.

Men nå så æsene ham. De sprang opp til fossen, delte seg i to flokker, mens Tor vasset ut i elven. Så dro de garnet. Loke forsto at han hadde valget mellom å springe på sjøen eller å sprette over nettet en gang til. Også denne gangen forsøkte han å sprette over, men nå grep Tor tak i ham. Fisken gled i hånden hans, men han fikk fast tak ved sporen. Det er derfor laksen smalner bak, heter det.

Endelig var Loke fanget. Æsene tok ham med til en hule. Så hentet de sønnene hans, Narve og Våle.

Våle skapte de om til en ulv som rev Narve i stykker. Æsene tok Narves tarmer og bandt Loke fast til tre stenheller. Den ene sto under akslene hans, den andre under hendene og den tredje under knehasene. Tarmene Loke ble bundet med, ble til jern.

Deretter tok Skade en eiterorm og festet den over hodet på Loke, slik at eiteret dryppet ned i ansiktet hans. Men Sigyn, Lokes kone, tok et fat og holdt under eiterdråpene. Da skålen var full, gikk hun og tømte den, og da fikk Loke giften i ansiktet. Hver gang det skjedde, rykket han til så hardt at jorden skalv. Det er dette som kalles jordskjelv.

Slik ligger Loke bundet til Ragnarok.


KildeGylvaginning (s. 75-77)

Litteratur: Munch, P. A. Norrøne gude- og heltesagn. Universitetsforlaget, Oslo. 1967, s. 126-128.

Tilbake til hovedsiden